Son haftalarda tartışmalara neden olan Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Tekebaşı ve Mağaracık Beldelerinde kurulmak istenen Rüzgar Santrallerinin yerleşim alanlarına kurulmaması konusunda çok sayıda belde belediye başkanı ortak bir açıklama yaptı.
*
Samandağ’a bağlı Belde belediye başkanları adına Antakya Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Samandağ Belediye başkanı Mithat Nehir, Çok uluslu firmaların yıllardır bu bölgede rüzgar ölçümleri yaptıklarını ve vatandaşların tarım arazisi olarak kullandıkları arazilere gö diktikleri de bilindiğini söyledi.
*
Nehir; Turizm bölgesi ilan edilmiş olan Samandağ ve Çevresinin yüksek gelirim hatlarının yaratacağı görüntü kirliliği, deniz kenarına ve deniz içine kurulabilecek santrallerin turizmi baltalayacağını ifade ederek, Satrallerin kurulmasına karşı olmadıklarını ama yerleşim alanları ve birinci dereceden tarım arazisi olan yerlere yapılmasını istemediklerini söyledi.Nehir, “ Turbinlerin kurulabilmesi için yer altında 25 metre derinden başlayarak zemin iyileştirmesi adı altında temel yapıldığı bununla ilgili kurumların yer altı sularına zarar verilip verilmediği konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. İlçemizin doğal kaynakları en büyük zenginliğidir. Milyonlarca yılda oluşmuş su kaynaklarının zarar görme ihtimali bizi endişelendirmektedir. Kuş göç yolları üzerinde bulunan ilçemiz bu rüzgar turbinlerinin kurulması durumunda kuşların uğramadığı bir yer haline dönüşebilir. Günde 24 saat dönen yüzlerce turbin kuş göçünü olumsuz engelleyecektir. Ekolojistlerin, mühendis ve meslek odalarının bu konudaki görüşlerini önemsiyoruz” şeklinde konuştu.
*
"PROJE MAĞDURLAR ORDUSU YARATACAK"
*
Bu turbinlerin kaç desibellik gürültü yayacakları, bu gürültü için yaşam alanlarından ne kadar uzakta kurulmaları gerektiği, Avrupa ve dünya sağlık örgütünün bu konudaki standartlarına uyup uymadıkları koca bir muamma olarak durmaktadır. Diyen Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, “Enerji nakil hatlarının kaç noktadan toplanma noktasına doğru gidecekleri, bunların altında ve emniyet alanında kalan yaşam alanlarının ne olacağı soruları her gün önümüze çıkan sorulardır. Son söz olarak bizler köylülerimizin topraklarının ellerinden alınacağı korkusu yaşadıklarını, enerji nakil hatlarının çokça ve şehir üzerinden geçmesi suretiyle yaşam alanlarının daralacağını, arazisinin çoraklaşacağını düşünen mağdurların temsilcisiyiz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını, ancak yaşam alanlarından uzak yerlerde, çorak dağ başlarında sulak arazilerin dışında, imar alanlarının dışında kurulmalarını, bu yatırım yapıldığı takdirde bir mağdurlar ordusu yaratılması endişesinin biteceğini düşünüyoruz” dedi.
*
Toplantıya Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir dışında, Mağaracık, Uzunbağ, Kuşalanı,Koyunoğlu, Aknehir, Mızraklı, Tekebaşı,Değirmendere belde belediye başkanlarıda katıldı.
*
Anta Haber Ajansı - Murat ALTUNÖZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder