21 Eylül 2009 Pazartesi

TÜRKİYE VE SURİYE'DE VİZE SEVİNCİ...

Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının kaldırılması Hatay ve Suriye'de sevinç yarattı.
*
Hatay'ın Yayladığı ve Cilvegözü sınır kapılarından bayram öncesi 40 bin Suriyelinin giriş yapması beklenirken, bu sayının uygulama nedeniyle 80 bine ulaşması bekleniyor.

Türkiye ile Suriye arasında varılan anlaşma gereği iki ülke arasındaki vize uygulaması kaldırıldı. Yapılan protokol gereği her yıl Hatay'ın Yayladağı ve Cilvegözü sınır kapısında yaşanan bayramlaşma görüntülerinin de ortadan kalkacağı öğrenildi. Uygulama, hem ekonomik hem de kardeşlik açısından gelişme sağlayacağı gerekçesiyle Hatay'da sevinç yarattı. Uzun çarşı esnaflarından Recep Güler, aylardır ekonomik kriz dolayısıyla iş yapamadıklarını belirterek, umutlarını Ramazan Bayramı'nda gelmesi beklenen 40 bin Suriyeli'ye bağladıklarını ifade etti. Vize uygulamasının kaldırılmasıyla bu sayının daha fazla olacağını dile getiren Güler, "Tam bir piyango vurdu. Bayramda vizenin kaldırılmasıyla en az 80 bin kişinin beklendiği söyleniyor bu bizim için büyük bir fırsat. Hem ticaret bakımından iyi bir gelişme, hem de kardeşlik bakımından kapıların açılması iyi" şeklinde konuştu.

İKİ KARDEŞ HALK, DAHA ÖZGÜR KUCAKLAŞABİLECEK ...
*
Hatay esnaflarından Mehmet Altınöz de, iki kardeş ülke arasında sadece vizenin kaldırılmasının yetmeyeceğini belirterek sınırların da kalkması gerektiğini savundu. Altınöz, "Bu adım önemli bir adım. Zaten iki kardeş halk artık daha özgür kucaklaşabilecek" dedi. Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Teksöz de, uygulamanın sevindirici olduğunu belirterek, "Bizler uzun zamandır bu çalışma içindeydik. Vizenin kalkması özellikle ticareti olumlu yönde etkileyecektir. Esnafımız özellikle Ramazan Bayramı'nda Suriye'den gelecek olan kardeşlerimiz sayesinde biraz daha rahatlayacaktır" diye konuştu.
*
Suriye'nin Lazkiye kentinde yaşayan Sümeyya Hamvi, vizenin kalkmasının çok umut verici olduğunu ifade ederek, "Ben ve eşim bayramda Antakya'ya gidecektik. Uygulama nedeniyle bütün ailemizle Antakya'ya gideceğiz" dedi.Zaten iki kardeş halk olduklarını söyleyen Hamvi, "Politikacılar tarafından hep kavgalı gösterildik. Şimdi vize kalktı, inşallah ileride sınırlar da kalkar. Bu iki kardeş halk için de büyük bir sevinç olur" diye kaydetti.
*
Anta Haber Ajansı Murat Altunöz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder